Газови или маслени амортисьори

Газови или маслени амортисьори
Какви амортисьори да изберем

Има много статии и дискусии по темата кой вид амортисьори е по-добър Monotube или Twin-tube?

Monotube и Twin-Tube са по-известни като газови и маслени амортисьори. Това са две различни системи работещи по съвсем различен начин.

За да можете да направите правилният избор, трябва първо да разберете основните принципи на работа на двете системи и какви са техните предимства и недостатъци.

Monotube или газови еднотръбни амортисьори

При амортисьори тип Monotube, всички шокови компоненти се съдържат в една тръба/цилиндър поради което често ги наричат еднотръбни.

В този цилиндър ще намерите подвижна преграда бутало, разделящо камерата на две части, като в едната част има масло, а в другата малък резервоар с газ азот под високо налягане от 25 до 30 бара.

Газта и маслото са разделени от плаващо бутало, което ги предпазва от смесване. Когато буталото измести част от маслото, азотът е подложен на допълнително налягане. Поради промени в обема, азотът работи като пружина. Непрекъснатият натиск върху маслото, упражняван от сгъстения газ осигурява моментална реакция и много по-безшумен работен процес на буталните клапани.

Налягането спомага за отстраняване на кавитацията (процес на образуване на мехурчета в маслото, в следствие на спад в налягането), която може да понижи сериозно ефективността на амортисьора. С редуцирането на кавитацията амортисьорът реагира по-бързо, което позволява задържането на гумата на автомобила плътно към пътната настилка.

Газовият амортисьор омекотява тласъците (движенията) на пружините, но това не означава, че амортисьорът може да повдигне автомобила и да коригира височината му, ако пружините са износени.

Газовите еднотръбни амортисьори са особено подходящи, ако сте любители на високите скорости.

Газовият амортисьор Monotube се свива много по-трудно от масления и по този начин той противостои на ударите, получени по време на движение по-ефикасно. Точно това придава на газовия амортисьор допълнителна твърдост при гасенето на вибрациите. От това окачването на автомобила става по-твърдo, а возещият се в този автомобил усеща всяка една вибрация. Но с по-твърдо окачване се постига по-надеждно сцепление с пътя, особено при движение с висока скорост. Газовите амортисьори имат по-дълъг живот и се развалят по-трудно, но са по-скъпи от маслените, защото се използва по-сложна технология за производството им.

 

Предимства на газовите амортисьори:

Подобрява стабилността чрез редуциране на завъртането, люлеенето и тласъка при рязко спиране.

Aерацията e невъзможна,тъй като маслото и газа са разположени в отделни камери, което подобрява контрола над по-голяма вариация на пътни настилки сравнено с маслените двутръбни амортисьори.

Газовите амортисьори не загряват както маслените и се охлаждат по-лесно, което запазва свойството им да абсорбират вибрациите.

Газовите амортисьори са по-устойчиви от масленетите, което редуцира износването на окачването.

Недостатъци на газовите амортисьори:

Трудно се прилагат на коли, чиито амортисьори за първоначално вграждане са двутръбни.

Пробив (нараняване) на тръбата причинява унищожаване на амортисьора.

Twin-Tube или маслени двутръбни амортисьори

Във Twin-Tube маслените амортисьори има два цилиндъра: първият цилиндър е поставен вътре в обвивката, а вторият цилиндър съдържа бутало което се движи нагоре и надолу във вътрешността му.

При маслените амортисьори няма бутало, а маслото преминава през дюзи от вътрешната камера във външната изравнителна камера и по този начин въздухът във външната камера се сгъстява, което създава съпротивление на ударите и сътресенията от неравностите по пътя. Съпротивителната сила на амортисьора по време на компресия се определя от скоростта на движение на стъблото и степента на пропускане на клапаните.

При спортните версии на двутръбните маслени амортисьори външната изравнителна камера е напълненена с азотен газ под ниско налягане, което увеличава съпротивлението и ефикастността на работа. Това подобрява стабилността чрез редуциране на завъртането, люлеенето и тласъка при рязко спиране. Тези амортисьори се наричат газово пълнени двътръбни амортисьори.

Автомобили с маслен амортисьор возят по-меко и комфортно от автомобил с газов амортисьор.

 

Недостатъци на маслените амортисьори:

Кавитацията е възможна, тъй като маслото и газовата камера не са разделени, а това води до 35% загуба на производителността.

По ниското налягане означава по-меко окачване. Твърдостта на окачването в този случай може да бъде коригиране със съкращаване дължината на рамото на буталото и увеличаване на налягането във външната камера.

В заключение можем да обобщим:

Газовите еднотръбни амортисьори Monotube са по-подходящи за състезателни автомобили, при шофиране по различни настилки, на дълъг път и по-високи скорости.

Газовите амортисьори увеличават стабилността на автомобила при завои.

Те са подходящи за по-високи натоварвания на багажнато отделение и купето.

Ако сте решили да заложите единствено на комфортното пътуване, наслаждавайки се на автомобила и пътя, и без да ви се налага да натоварвате багажното отделение, то в този случай за вас е по-добър вариант да изберете маслен амортисьор.

Като междинен вариант и с най-широка употреба са газовите двутръбни амортисьори, които запазват до голяма степен комфорта на возене и повичават стабилността и товароносимостта на автомобила.

Save