Дистанциращи фланци

Фланци за джанти H&R Track+
Фланци за джанти H&R Track+

Дистанциращи фланци

Повече за изнасянето на оста на автомобила

В областта Тунинг на окачване разполагаме с един много прост начин да увеличим отстоянието на колелата на автомобила – при това без да правим големи видиозменения на окачването. За тази цел използваме дистанционни фланци, които се монтират на окачването на колелото и по този начин увеличават разстоянието между двете колела.

Но за какво ни е да увеличаваме стъпката  на автомобила?

Защо са ни фланци ?

По правило дистанционните фланци служат основно за подобряване външният вид на автомобила. Автомобилната гума се изнася от оста почти до канта на калника. Трябва обаче да се внимава тя да излиза извън него в противен случай гумата няма да бъде покрита изцяло и ще се нарушат пропорциите на автомобила. Посредством монтаж на дистанционни фланци на автомобила не се подобрява само и единствено оптиката, а също и се подобрява сигурността и стабилността на автомобила.

Като увеличаваме отстоянието на колелата променяме центъра на тежестта на автомобила и той става по-добре балансиран: Гумите се намират на оптималната ширина на каросерията и при завои страничният наклон се намалява значително.

Фланците за джанти могат да се монтират дори само на задната ос или на предната ос. Като правило трябва да се внимава и двете колела на една ос да са с еднакъв отстъп за да се запази сигурността и стабилността. Ако монтирате фланец само на едното колело или има разлика в дебелината на фланците между двете колела на една ос, то сигурността по време на шофиране не е гарантирана поради различното поведение на двете колела.

Съществуват различни системи за увеличаване на стъпката: фланци със центриране и фланци без центриране. Като правило се препоръчва да се монтират фланци със центриране. По този начин се улеснява правилното позициониране на колелото и не се нарушава поведението по време на движение.

За да са достатъчно надеждни фланците за джанти трябва да бъдат произведени от качественни, устойчиви и леки алуминияви сплави.

Един от световните лидери в производството на качествени фланци за джанти е H&R Spezialfedern GmbH & Co KG.

фланци h&r

Фланците H&R се произвеждат в Германия и се разработват от тесни специалисти за съответният модел автомобил. Използва се иновативен софтуер за прецизно изчисление и специална патентована по-лека и по-устойчива алуминиево-магнезиева сплав.

Видове фланци :

Фланци за джанти H&R Система DR: монтаж на фланеца между джантата и главината, като за целта са необходими по-дълги болтове (поръчват се допълнително).

Фланци за джанти H&R Система DRS: монтаж на фланеца между джантата и главината, като за целта е необходима подмяната на шпилките с по-дълги (необходимите шпилки за монтаж на фланците са включени в комплекта).

Фланци за джанти H&R Система DRA: монтаж на фланеца между джантата и главината, като за целта фланеца се захваща за главината посредством допълнителни гайки, а джантата се захваща върху шпилките на фланеца посредством оригиналните гайки (необходимите гайки за монтаж на фланците са включени в комплекта).

Фланци за джанти H&R Система DRM: монтаж на фланеца между джантата и главината, като за целта фланеца се захваща за главината посредством допълнителни болтове, а джантата се захваща върху фланеца посредством оригиналните болтове (необходимите болтове за монтаж на фланците са включени в комплекта).

Съществуват и така наречените преходни адаптиращи фланци:

Преходни фланци H&R Track+
Преходни фланци H&R Track+
адаптиращи фланци H&R
адаптиращи фланци H&R

Адаптиращите фланци H&R’s TRAK+® Wheel Adapters са центрирани и служат за смяна болтовите позиции и централният отвор, когато има разлика с джантата. Адаптиращите фланци или така наречени още преходни фланци се произвеждат индивидуално за всеки модел автомобил. Монтаж подобно на дистанционните фланци H&R TRAK+® система DRM и система DRА.
Пример: Вашата кола е BMW 5*120 ЦО 72,5 М12*1,5 , а имате джанти от Mercedes 5*112 ЦО 66,5 М14*1,5 в този случай монтажа на джантите без адаптиращи фланци ще бъде абсолютно невъзможен.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save